DBL Latexspuiten

Wat is latexverf

Latexverf

Latexverf is een oplosmiddelvrije, waterverdunbare emulsieverf. Zij bevat weinig of geen vluchtige organische oplosmiddelen. Latexverf bevat conserveermiddelen tegen schimmel- en bacteriegroei.

De naam ontstond in de jaren veertig voor buiten- en binnenverf met een emulsie die natuurlijk latex, vloeibaar rubber, als component had. Later werd ze door fabrikanten echter ook gebruikt voor andere huisschilderverven met een polymeeremulsie, zoals acrylverf, vinylverf en vooral verf op basis van synthetisch rubber (styreenbutadieenrubber).

Latexverf wordt veel voor binnenwerk gebruikt. De verf is geschikt voor grotere, ruwe oppervlakken die weinig te lijden hebben zoals muren en plafonds. De verf droogt vrij snel op en kan dan overgeschilderd worden. Het is eenvoudig aan te brengen met een kwast of verfroller. Gemorste verf kan het beste onmiddellijk met water worden verwijderd.

Latexverf heeft geen sterke (maar wel een typische) geur, wat gunstig is voor het schilderen van ruimtes waar de geur van oplosmiddelen een probleem kan zijn.

Natte latexverf droogt vlekkerig op en laat onderliggende donkere kleuren nog even doorschemeren (vooral bij geel tot oranje kleuren) zodat men moet wachten tot de verf gedroogd is voordat men het resultaat kan beoordelen. “Doorlekkende” oude verflagen zijn vaak het gevolg van de oplosmiddelen, bindmiddelen en/of andere bestanddelen van die oudere laag. De zuren in latex gaan daarmee een reactie aan. Dikkere lagen hebben weinig zin. Veel dunne lagen vergroten de kans op succes, maar kosten veel tijd (en geld). Het beste is oude verflagen overschilderen met een voorstrijkmiddel. Deze laatste droogt snel en spierwit op en bedekt zo de vlekken.

Latexverf is te reinigen met water en zeep.